ScopeLogo

Sokéves hagyomány a klubunk számára, hogy standolások alkalmával a logónk egy oszcilloszkóp képernyőjén látható. Most ezzel szeretnénk megidézni az élő standolás hangulatát az online térben.

Az oszcilloszkóp a mért feszültséget valamilyen hullámformaként jeleníti meg. Általában feszültséget reprezentál idő szerint. Az analóg szkópokban katódsugárcsöves kijelzőket használnak, ahol a függőleges sugár eltérítést a bemenő feszültséggel vezéreljük, a vízszintesre pedig általában egy "időeltérítő" generátort kapcsolunk, amely periodikusan, az idő szerint balról-jobbra, térít. Ahol az elektronsugár a képernyőbe csapódik, a csőben lévő foszfor elkezd világítani, majd miután az elektronsugár arrébb ment, szép lassan elhalványul.

Emellett a szkópokban van egy úgynevezett X-Y mód is, ahol az időeltérítő generátor helyett lehetőségünk van tetszőleges feszültséggel vezérelni az Y tengelyt is. Mi először a logónkat kiexportáltuk, mint X-Y adat egy Python script segítségével, majd egy Javascript program segítségével végtelenítve a képernyőre rajzoljuk azt. Természetesen bonyolultabb ábrákat is meglehet jeleníteni, létezik oszcilloszkópra renderelő Quake is.

Vissza a standhoz